La Cellera de Ter

Tercera edició de la Fira de Luthiers de la Cellera de Ter

Rabec: Antic instrument musical, mena de violí que hom tocava amb un arquet curt i corbat.
Rebec: Persona que és difícil de governar pel seu geni, que el porta a plantar cara, a replicar, a no obeir. 
[ə]: vocal neutra, principal criteri per distingir els dialectes orientals del català.

El 17 de novembre de 2020 s’havia de celebrar la tercera edició de la Fira de Luthiers de la Cellera de Ter. La crisi sanitària, però, va fer que aquesta s’hagués de suspendre quan la programació ja estava gairebé enllestida.

Encarem doncs aquest 2021 amb energies renovades i amb un seguit de canvis que, n’estem segurs, han d’ajudar a millorar notablement l’esdeveniment.

Per una banda, el canvi de nom: la “Fira de Luthiers de la Cellera de Ter” passa a ser el “Rəbec”, escrit amb “a” neutra.

Aquest nom, a més d’atorgar a l’esdeveniment una identitat pròpia i diferenciada, juga amb les dues accepcions del mateix mot homòfon: per una banda, escrit amb “a”, “rabec”, fent referència al tipus de violí més humil de la seva família, tocat tradicionalment per pastors i músics sense solfa; i escrit amb “e”, “rebec”, fent referència al caràcter de les persones que no es deixen tòrcer fàcilment, com són els luthiers: homes i dones que en ple segle XXI persisteixen encara en l’ús i preservació de tècniques artesanals centenàries de construcció d’instruments, en una aposta vital completament a contracorrent de la majoria.

El text que acompanya al títol de l’esdeveniment també ha canviat, i ha afegit el concepte “Trobada” al de “Fira” de Luthiers, amb la intenció de sumar a la seva vessant firal el de punt de referència dins el seu àmbit a nivell de Catalunya.

Un altre canvi fa referència a les dates: veient les dificultats que suposava la seva realització durant el mes de novembre degut a la pluja, vent, fred, dies curts, etc., s’ha decidit traslladar la programació al segon diumenge de juny, amb l’esperança que el bon temps faciliti la seva realització. 

I, finalment, l’última novetat és la programació d’un dinar popular acompanyat de concert que ajudi a posar en contacte, en un ambient relaxat i distès, a luthiers i públic en general, amb la intenció de promoure i potenciar les interaccions i intercanvis comercials.

Fidels, doncs, a la idea original de conjugar l’artesania de la fusta, estretament lligada al passat del municipi, amb la intensa activitat musical que s’hi respira, el Rəbec_2021 vol continuar creixent i convocant a luthiers, músics i públic en general en un espai que esdevingui un  punt de trobada entre luthiers i públic, amb un innegable interès comercial.

Cal recordar que, per a l’organització del Rəbec, l’Ajuntament de la Cellera de Ter hem comptat, des de la primera edició, amb la implicació del Col·lectiu de Músics de la Cellera de Ter i amb la col·laboració d’entitats com el Centre Cultural Parroquial, la Comunitat Vedruna i la Parròquia de la Cellera de Ter que cedeixen els seus espais.

En aquesta edició, a més, s’hi sumen dues entitats juvenils i culturals, Acció Cultural Cellera i Jovent Calabutí, que seran les encarregades d’organitzar el vermut i el dinar popular.

Després de dues edicions encarem, doncs, un nou Rəbec amb més energia que mai i amb la ferma voluntat d’esdevenir un referent a Catalunya pel que fa a aquest tipus de proposta.